Leendet du sänder ut vänder åter till dig




tisdag 23 september 2014

Lax & spenatpaj

Ca 4-5 portioner

Pajdeg
1 dl oskalade sesamfrön (går lika bra med skalade)
3 dl mjöl
150 g smör
2 msk vatten

Fyllning
1 purjolök
250 g färsk babyspenat eller fryst blandspenat
1 msk smör
2 msk hackad dill
200 g kallrökt lax

Äggstanning
4 ägg
3 dl mellangrädde
salt och svartpeppar

Ugn: 225 grader när du förgräddar pajdegen sedan 200 grader.

Blanda ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en pajform och ställ in i kylen i ca 30 minuter.
Nagga pajdegen med en gaffel och förgrädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10 minuter.

Dela, skölj och skär purjolöken i skivor.
Fräs purjolök och spenat i en stekpanna med smör tills de blir mjuka. Rör ner dillen.
Fördela blandningen i pajskalet.
Skär laxen i strimlor och fördela ovanpå.
Vispa samman ägg, grädde, salt och svartpeppar och häll över fyllningen.
Lyft fyllningen med en gaffel här och där så att stanningen rinner ner.
Grädda pajen på 200 grader i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
Servera med en god sallad.

:O)

5 kommentarer:

  1. Detta ser gott ut. Ska pröva receptet nästa gång jag gör en paj. Gun

    SvaraRadera
  2. Helt suveränt god... <3 <3 <3 /Tomas

    SvaraRadera
  3. Mums! Ser både gott och nyttigt ut. Helgkram Bosse

    SvaraRadera
  4. så gott det ser ut
    Ha en fin helg
    Hanna

    SvaraRadera
  5. Hejsan

    Mums..det där lät gott.. Värt prova en gång.

    SvaraRadera