Leendet du sänder ut vänder åter till dig
onsdag 9 november 2011

 
Det bästa är att ingenting veta, men i bland är det oundvikligt, och när man som jag är lite nyfiken, intresserad av levnadsberättelser och vetgirig så får jag ta smällen att se sanningen i vitögat i mellanåt. Det kan smärta och det kan riva upp starka känslor.
Jag såg två avsnitt av Uppdrag granskning på SVT play i går kväll, och båda berörde mig på olika sätt.
Den första handlade om paret från Sandviken som utsattes för den största mardrömmen man kan tänka sig, att bli anklagad för sexuella övergrepp på sin egen dotter. Det de utsattes för ska ingen behöva gå igenom. De fråntogs sina barn i 68 dagar och visste inte under hela den tiden när eller t.o.m om de skulle få träffa och se dem igen. Det var starkt av dem att berätta deras hemska upplevelse. Skönt att de fick upprättelse. Det jag funderar på vad det är för människor inom socialförvaltningen som kan efter endast ett telefonsamtal från kvinnans syster, och utan några som helst undersökningar och grunder om det stämmer besluta att omhänderta deras barn enligt LVU? Och jag blir "mörkrädd" när det sitter en åklagare i tv´n och säger att det är barnpornografibrott när hon sett ett filmklipp på 47 sek. där parets barn ligger nakna i en säng och kittlar varandra och skrattar hjärteglatt. Hon menar att de utför samlagsrörelser.
HELT SJUKT!!!!
Stackars människor, för vad det har fått utstå av mig tyckligen okompetenta människors tolkningar.
Och de tycker inte att de har gjort något fel.

Det andra avsnittet handlade om Pär Johansson. Skaparen av Glada Hudikteatern. En person som jag har sett upp till och tyckt om. I går fick jag en helt annan bild av honom. Och det gjorde mig riktigt arg och besviken. Han har förvandlats från en helt vanlig människa med ärliga och sunda värderingar om att funktionshindrade/utvecklingsstörda skall behandlas lika/lika värde och deras väg till att bli skådespelare, till en girig person som på de utvecklingsstördas beskostnad skor sig på deras framgångar. Han framhävde sig själv hur bra han är och hur stolt han är över sig själv, och det tycker jag att människor ska känna sig om de gör saker för den goda saken skull och inte bara på sin egen vinning skull. Jag kunde nästan se hur dollartecknet rullade i hans ögon, förblindad av dess "skönhet".
Och männsikorna runt omkring honom, anställda i kommunen såg bara fördelarna och det positiva som Pär har åstadkommit. De hade inte ens sett reseräkningarna som Pär själv skrivit under och skickat till kommunen för resor som han har gjort genom sitt privata företag. Och de ser heller inget fel i att han får lön därifrån fast han i själva verket arbetar större delen av sin tid i sitt företag som de kallade en bisyssla.

Jag vet inte vad jag ska säga.
Jag kan inte hitta något annat ord än ABSURT!
Jag blir ledsen på folks beteende och agerande. Vem kan man lita på?

Blommorna ovan fick Gunnar på sin födelsedag av mamma och pappa.
De pryder köksbordet och är vackra att titta på.
Önskar att jag hade kunna ge en likadan bukett till paret i Sandviken för deras styrka och mod.


4 kommentarer:

 1. Hej vännen!!
  Som vanligt..ett fantastiskt inlägg från dej!!! Håller med dej om båda sakerna..helt otroligt!!
  Kan förstå om föräldrar i fortsättningen inte vet..ens om dom vågar fota sina barn och ha på datorn...vem vet..vad man kan få det till...
  Det jag undrar mest över...hur kan denna syster...vilja sin familj..sååå illa??
  Önskar dej en fortsatt härlig dag!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Tack så mycket Annika :O) Det är roligt att du tycker det. Systern måste ha ett allvarligt fel liksom åklagaren. Kram Kram :O)

  SvaraRadera
 3. Jag blev också illa berörd och rörd över hur denna familj blivit behandlad .
  De är berättigad till ett stort skadestånd tycker jag .
  Pengar läker inte alla sår men ger i alla fall en känsla av upprättelse .
  Hoppas att socialförvaltningen i Sandviken och flera med den (systern inräknad ) har fått sig en tankeställare .

  Han som säger sig ha skapat Glada Hudikteatern har även han fått sig en tankeställare får vi hoppas .
  Det är lätt att bli girig . Det ser och hör vi dagligen .
  Häromdagen var det en chef inom ett stort företag som fått en våning i Stockholm för 22 milj, samt 100 milj från det han fyller 60 år och kan dessutom söka nya jobb .
  Absurt och skandal på högsta nivå !

  SvaraRadera
 4. Ja, detta var verkligen upprörande. Synd om både barnen och föräldrarna.
  Soc. verkar fungera väldigt olika beroende på var man bor. Jag har ju under några år nu haft regelbunden kontakt med dem och jag har många gånger ifrågasatt deras sätt att hantera olika situationer.
  Jag och gubben hade 2 soc-tanter (tjejerna kallade dem för det) och tjejerna (barnbarnen hade en annan. Min dotter (boven i dramat) hade flera stycken. Eftersom vi trots allt tillhör samma familj kan man tycka att alla de här soc-tanterna skulle ha något slags samarbete, men icke. Många gånger märkte jag att den ena inte hade en aning om vad den andra utredde m.m.
  Man kan tycka att de alla skulle prata ihop sig eftersom allt gällde en och samma familj.
  Jag antar att du läst in dig på vad det handlar om.
  Blev lite rörigt det här men jag blir fortfarande så upprörd när jag tänker på dom..

  Kram Maidi

  SvaraRadera