Leendet du sänder ut vänder åter till dig
tisdag 28 april 2009

Den kvinnliga kroppen

Jag kommer på mig själv och ser även andra kvinnor som går och rättar till och drar i sina kläder, oavsett om det är tröjan eller trosan. Allt för att dölja sina volanger eller har obehag av något som skär in i rumpan. Man känner sig helt enkelt obekväm.
Det var när jag var på Folket Hus i Östersund i höstas som jag hörde Mia Törnblom prata positivt om sina volanger för första gången. Hon sa att hon tyckte att valkar och bilringar klingar negativt och nervärderande så hon gav namn på det med ett vackrare och mera sofistikerat ord som just volanger.
Jag tror att vi kvinnor behöver tänka mer i dem banorna för vi är oftast väldigt självkritiska och missnöjda över våra kroppar. Vi skyler, gömmer och döljer allt för att man är rädd att andra ska titta och tissla och tassla bakom ryggen.
Har man inte för små bröst så har man för stora.
Man kan vara stor nertill, men liten upptill. Det är inte konstigt att det är svårt att hitta kläder. Näsan kan vara sned, rumpan för bred, man kan ha dubbelhaka, rynkor eller andra blessyrer som man går och irriterar sig på. Om inte annat så är de där så kallade kärlekshandtagen vida omtalade av många. De där som plötsligt bara finns där när man har fyllt 30.
Jag har gått och tänkt lite på det där om det egentligen finns en riktig ideal kropp?
Mig veterligen känner jag inte någon som är helt nöjd med sin kropp.
Själv har jag accepterat den mer eller mindre. Den är ganska ok. Mitt problem som jag själv tycker är att jag alltid har varit så kort. Med mina 1 å 58 cm. över havet så räcker jag inte långt när jag ska plocka ner något ur ett skåp. Jag får alltid stå på tå eller ta en stol till hjälp. Sedan har jag även haft svårt att hitta byxor som stämmer överrens med min benlängd. Oftast måste de sys upp.
Visst skulle jag kunna väga några kilon mindre, men jag resonerar som så att när jag kan äta i princip allt jag vill och så länge jag kan ha min kläder så är jag nöjd med det. Jag har ju trots allt fött tre barn också. Jag rör på mig och vräker inte i mig av varken det ena eller det andra. Jag är dock svag för gosaker, efterrätter, glass och godis. Har lite svårt att hålla mig i från sådant, men det blir lagomt av det också. Jag har lärt mig att man inte ska ta om.
Summan av kardemumman så tycker jag att vi kvinnor ska försöka tycka om oss själv lite mera. Eller i alla fall försöka acceptera oss själv. Vi är födda till den vi är och jag tror faktiskt ingen är så sugen på att göra om sig så man till slut ser ut som Mikael Jackson, eller?
Har man en gång börjat skära kors och tvärs på kroppen så måste man ju fortsätta underhålla den, för åldrandet styr man inte. Skinnet blir slappare och rynkorna hopar sig.
Naturlighet är trots allt vackrast och håller i längden tror jag.
Skulle vara intressant att få lite reflektioner kring detta ämne. Skriv gärna en kommentar.

3 kommentarer:

 1. Har inget nytt att komma med i detta ämne :) Vill bara säga att du är vis och klok; självklart ska vi försöka tycka om oss själva mer! Om vi "äldre" går före så skickar det ju signaler till våra barn att det är okej att se ut som man gör; och då tror jag vi kommit långt. Bra inlägg! Skriver under på varje ord.

  SvaraRadera
 2. Jag säger som en Fröken Sverige kandidat sa för många år sedan - "När man är frisk önskar man sig tusen saker. När man är sjuk önskar man sig bara en sak, att bli frisk".
  Med detta vill jag säga att jag helt håller med dig. Låt oss försöka var mer nöjda med oss själva och ta hand om oss. Våra barn gör som vi gör - inte som vi säger.

  Kram från grannen
  Towa

  SvaraRadera
 3. Sant - men kan det bli annat med de ideal vi dagligen matas med? Värst tycker jag nog ändå det är för de unga tjejerna med alla krav som ställs på dem idag. Jag menar, själv har jag uppnått den ålder då jag konstaterar att jag återigen lagt på mig ett kilo eller två, men helt enkelt väljer att ignorera detta faktum ( men min förlorade kondition både saknar jag och grämer mig över...)

  Fast det finns en del yngre, lite rundare tjejer som ändå har modet att klä sig tajt och med bara magar - vet att många förfasas över "hur man kan klä sig så" - men jag högaktar och hyllar dessa tjejer som väljer att ta på sig det de själva tycker är fint och modernt och struntar i andras åsikter.

  SvaraRadera