Leendet du sänder ut vänder åter till dig
tisdag 16 december 2014

Dessa bilder har jag lånat från P4 extra med Lotta Bromé.

Bilderna är helt enkelt underbara. Man blir så glad i både själ och hjärta.
Detta är Greta 94 år som är lucia för första gången i sitt liv.
Och med sitt härliga hår tycker jag att hon är en jättefin lucia.
Det skulle kunna vara på det särskilda boende som jag jobbar på.
Det är 4 avdelningar varav den jag jobbar på är en liten avdelning som är avlastning för anhörigvårdare i första hand. Vi tar även emot personer som tex har legat på sjukhus och väntar på nytt boende eller behöver lite rehabilitering för att kunna återgå till hemmet.
För inte så länge sedan ordnade jag en pizzalunch för de boende.
De fick göra sin egen pizza.
Jag hade tillsammans med en arbetskompis dukat jättefint med ljus i kandelaber, servetter, enriskvistar, små pärlor och en liten bords ljusslinga.
En av kvinnorna som deltog hade aldrig gjort egen pizza förut så det kändes extra roligt att hon fick göra det hos oss.
Varje tisdag har vi en aktivitet och det kan vara allt från bingo, massage, måla naglar, baka tunnbröd, sjunga eller läsa högt.
Jag önskar att det fanns mera tid och resurser till att ordna sådana saker för äldre. 
Sådant som bryter ensamheten och tristessen för dem.
Jag önskar också att jag kunde göra något för alla dem som sitter ensamma ute i stugorna.
Åka runt och hälsa på dem, sitta och prata och fika. Precis som de önskar att tex hemtjänstpersonalen skulle ha mera tid till att göra. 
Tänk vad mycket roligt och intressant många har att berätta.
:O)

5 kommentarer:

 1. Hej Katarina!underbart Luciatåg...instämmer med det du skriver..mera sånt här så blir livet lite både roligare o lättare <3 ha det gott vännen <kram Jessica

  SvaraRadera
 2. Hej vännen!
  Jag kan tro att de boende uppskattade det ni gjorde!! Tänk så lite det egentligen är som behövs!
  Håller med dej, tänk att kunna få glädja gamla..allt från att baka för dom, handla lite eller som du skriver prata eller bara ta en fika. Det skulle vara livskvalitet att få göra någonting sådant!
  Önskar dej en fortsatt mysig dag! Kram Annika

  SvaraRadera
 3. Ja, tänk att äntligen få bli lucia vid så hög ålder! Fantastiskt bra ordnat både där det hände men även där du jobbar. Lite tid för sådana saker men så roligt för de gamla när tristessen bryts för en stund. Bara att komma på tanken tycker jag är banbrytande och bör få mer plats i vardagslivet för personalen att få ordna glädjeämnen och få ge mer tid till dessa människor. Alla blir vi gamla även de som bestämmer om tid och resurser i dag, vakna! Får jag vara klar i huvudet när det blir min tur kommer jag att kräva min rätt till ett drägligt liv den tid jag har kvar!

  SvaraRadera
 4. God fortsättning Katarina. Jag blir glad både av att se Greta och att läsa om dina förståndiga tankar. Många av våra gamlingar skulle kunna vara en resurs istället för en belastning. Tänk med saker de skulle kunna dela med sig av. När jag jobbade som socialbibliotekarie älskade jag att besöka mina "tanter" och "gubbar". Ibland blev jag orolig när jag inte såg någon rök i skorstenen, när jag kom med bilen en kall vinterdag. Kram Bosse

  SvaraRadera