Leendet du sänder ut vänder åter till dig
tisdag 7 maj 2013

Lägg märke till den lilla skylten.
Jag snodde denna bild från facebook.  
Dessa orter ligger inte många mil från där jag bor.

Jag jobbar som du säkert har läst till höger som undersköterska på Gästis.  Vi avlastar anhörigvårdare. Det är en liten avdelning med 5 rum och 6 sängplatser + en sängplats för daggäster. Vi har döpt rummen efter de 5 årstiderna. Den femte årstiden är vårvinter, den bästa årstiden på hela året om du frågar mig.
Jag har många gånger funderat på hur kommunen skulle klara sig utan alla anhörigvårdare. De är ovärderliga, men jag tror inte att de tänker så själva. De tar hand om deras man eller fru helt enkelt, de gör vad de förväntas att göra och som de har lovat varandra.
Det är svårt för många att ta steget att lämna sin man eller fru hos oss. Jag tror att man kan likna det med när man ska lämna sitt barn på dagis första gången.
Jag minns att jag gick hem och grinade och kände mig som en urusel mamma. Jag trodde inte att någon kunde ta hand om mitt barn lika bra som jag och på det sätt som jag gjorde. Men så fel jag kunde ha. Det fanns väl inga bättre än personalen på dagis.
Det gäller att tordas släppa taget och att de känner trygghet, tillit och förtroende från första sekund.
Vi som jobbar på Gästis har jobbat i många år och har lång erfarenhet.
Jag tänkte skriva att det finns nog ingenting som vi inte har erfarenhet av men jag upptäcker nu och då att vi får lära oss något nytt. Sedan är alla gäster olika även om de har samma grundsjukdom. 

Jag tycker att det är häftigt att lära känna varje person personligt. Många har mycket att berätta om vad de har varit med om i sitt liv.
Jag skrattar mycket men, det har även hänt att jag har gråtit med dem.
Jobbigast är nog om de har mist ett barn.
Det är många livsöden som har jag har fått berättats för mig på dessa 21 åren som fast anställd åt kommunen.
De visar ofta uppskattning. Det blir många kramar.
Att jobba med gamla människor är nog mitt kall. Jag har varit inne på att byta jobb flera gånger men ödet har velat annat.
Jag inser mer och mer att jag har ett otroligt tålamod, antagligen ett bättre tålamod än vad jag skulle ha haft med barn om jag hade fått jobb som barnskötare, som jag först utbildade mig till. 

I bland funderar jag på om de som aldrig har varit inom vården någongång vet vad vi som jobbar gör?
Det är ofta som vi skämtar om att vi är som päran (potatis) vi passar till allt. 
Jag tänker på när det har varit vinterkräksjuka, på alla sår jag har lagt om, bytt katetrar och stomier, suttit bredvid när de har tagit sitt sista andetag,  hanterat syrgas,  sondmatning, när någon har ramlat, rengjort deras emaljögon.....
Listan går göra hur lång som helst.
Och jag trivs som fisken i vattnet.
:O)

9 kommentarer:

 1. Hej

  Ditt jobb är värdefullt och sådan som dig och dina kollegor är "änglar". Vad vore livet utan stöd, hjälp och vård från er vid sjukdom eller vid ens sista timmar?

  Tror faktiskt att många av de som har hand om vården inom kommunens ledning, inte ens har en hum om vad dom sitter och beslutar om och vad för fint jobb ni gör. Det är i allafall min erfarenhet av höjdare som beslutar om det jag jobbar med.

  Attt jobba med människor klingar inte alltid bland allmänheten men då vet dom inte hur härligt våra jobb är.......

  Fint inlägg.....

  SvaraRadera
 2. Jag håller helt med föregående skrivare.Det fordras uppgradering av yrket och absolut högre löner om de yngre generationerna ska komma att vilja utbilda sig inom äldrevården annars kommer det att bli katastrof.Vi är redan på god väg framförallt när det gäller de vinstdrivande företagen som skor sig och skickar pengar till utlandet för att slippa betala skatt och dessutom vanvårdar gamla med sina sk tjänster som de upphandlat till sig på näst intill kriminellt sätt.
  Nä, fy för vinstdrivande företag som skulle bli så bra trodde regeringen!Och tror fortfarande fast de ser vart det bär hän!
  Fotfolket som kan sin sak är där du och dina arbetskompisar finns,må ni kroppsligen hålla länge, säger en som provat på äldreomsorg under kortare perioder!

  SvaraRadera
 3. Kan bara hålla med om att ni går ett fantastiskt jobb. Tack för att ni finns!!! <3

  Själv har jag dock mycket bättre tålamod med barn - mina och andras - än med den äldre generationen. Särskilt när det kommit till demens och andra sjukdomsproblem. Det är svårt på så många olika plan.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej
  Du skriver så fint och jag känner igen mej
  Minns då barnen var små..separationsångest...
  o nu en gammal sjuk far...separationsångest..
  men det är ju det som är livet att ömma o vårda o få vara med dem som man älskar
  Charlotte

  SvaraRadera
 5. Hej
  Ja vi får verkligen vara flexibel i vårt jobb ibland kan jag tycka att det är jobbigt att alltid ge av sig själv, men som du beskriver så får man så mycket tillbaka också och det är nog det som ger kraften att jobba med vården. För lönen är det ju inte, vi skulle ha mera lön för allt vi gör. Ibland har jag tänkt att jag skulle skriva en bok om alla händelser man är med om. Kram till dig från en annan "pottkusk" som vi vårdpersonal ibland kallas/ Carina

  SvaraRadera
 6. Tror att du passar fantastiskt bra för det jobbet du har!
  Trots att jag inte känner dej...så verkar du så ödmjuk och empatisk..precis en sådan människa man vill ha runt omkring sig!!
  Underbart inlägg, som vanligt! Önskar dej en fortsatt bra dag!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 7. Vilket fint inlägg du skrivit. Jobbar själv med barn och ser det som en gåva...
  Läser ofta din blogg när längtan "hemåt" blir stor ,4 mil norr om Ström Alanäs så vet du var mitt hjärta finns:)) Hoppas komma upp till sommaren som vanligt...
  Ha de gott!
  Kram Katha

  SvaraRadera
 8. Vad glad jag blir för era långa och fina kommentarer :O) Tack så mycket!
  Vad tråkigt det skulle vara att skriva om jag inte fick respons på det jag skriver. Tack för att ni är flitiga besökare. Kram till er alla :O)

  SvaraRadera
 9. Vad fint du skriver och vilket viktigt jobb ni gör. Jättekram

  SvaraRadera