Leendet du sänder ut vänder åter till dig




söndag 18 mars 2012

Kolapaj



Pajdeg
100 g smör
3 1/2 dl. mjöl
2 mska kallt vatten

Skär smöret i bitar. Mixa smöret med mjölet i en matberedare till en smulig deg, tillsätt vattnet. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen i 30 minuter.
Sätt ugnen på 200 grader.
Tryck ut degen i en pajform och nagga den med en gaffel. Gädda  tills den är gyllenbrun, ca. 20-25 minuter

Kolafyllning
1 1/2 dl. vipsgrädde
1 1/2 dl. socker
1 1/2 dl. sirap
200 g. smör.

Koka grädde, socker och sirap i en kastrull i ca. 20-30 minuter (120 grader). Droppa lite kola i en kopp med kallt vatten. Går kolan att forma till en kula är kolasmeten klar.
Skär smöret i bitar och rör ner lite i taget. Häll kolasmeten i pajskalet och ställ i kylskåp så den får stelna.

Servera gärna med en klick grädde och färska bär.
:O)

8 kommentarer:

  1. Mums detta är något för mig.
    Kram
    Hanna

    SvaraRadera
  2. Hej

    Har aldrig hört kolapaj innan.....men den där pajen hade min sambo gillat... ;)

    SvaraRadera
  3. Ja, hit in till dig ska man inte gå om man är det minsta hungrig.. Du visar så mycket gosaker och den där kolapajen ser hel-läcker ut..

    Kram Maidi

    SvaraRadera
  4. Men du kan då verkligen fresta med godsaker här :-).
    Tack för receptet.

    kram
    Ingrid

    SvaraRadera
  5. Den pajen ser "onödigt" god ut. Mums!
    Ha en fortsatt fin vecka!

    SvaraRadera
  6. Men så gott det ser ut!! Måste testas!

    SvaraRadera
  7. :O) Skriv gärna och berätta vad ni tyckte om kolapajen när ni har provat den. Kram till er alla entusiaster.

    SvaraRadera