Leendet du sänder ut vänder åter till dig
tisdag 29 november 2011

Det "sköljer" över mig i bland. Det knyter endera till i magen och jag får en knepig känsla som är oidentifierbar, eller så känner jag en oerhörd tacksamhet och värme.
Det är svårt att ta till sig att vi har ett barn som är så unik att det inte finns någon i hela världen som Moa. Hon fascinerar med sitt otroliga lugn, och hennes klarsynthet på det hon faktiskt utsätts för varje gång hon besöker ett sjukhus. Jag har tänkt många gånger på hur fruktansvärt det skulle vara om hon var rädd, vägrade att åka dit, vägrade att bli undersökt och fotograferad av i bland okända människor som dessutom har pratat ett annat språk. Hur ont skulle vi inte slita? och hur dåligt skulle vi inte må?
Jag tänker på hur det ska bli och hur det ska gå för Moa i framtiden? Egentligen är jag inte så orolig, men vi vet aldrig vilka människor hon möter. Alla är inte så snäll som man skulle önska. Vissa kan vara riktigt utstuderat jävlig, och det vet jag inte om Moa skulle kunna hantera. Sedan vet man ju aldrig vad tonåren kan ställa till med då utseendet blir viktigare etc. 
Nu när det är 2 st. som håller på att forska om/på Moa så hoppas jag innerligt att de kommer fram till om det är ärftligt. Sedan om de kommer fram till vad det beror på att hon har förstorad muskulatur skulle det bara vara en ren bonus. 
Vi har väldigt mycket Moas läkare i Umeå att tacka för, som har engagerat sig i Moa sedan den första gången vi träffades på barnhabiliteringen på Frösön.  
När jag tänker tillbaka på allt som hon har gått igenom med magnetröntgenundersökningar, ultraljudsundersökningar, operationer, alla skenor som de i början trodde skulle hjälpa och nu alla botoxinjektioner som hon har fått genom åren.
Kromosomtestet som de tog efter någon månad efter att hon hade fötts tror jag var det som tog hårdast på mig innan vi fick svaret. De hade lovat att vi skulle få svar mellan
6-8 veckor, och vi fick vänta det dubbla, och när jag ringde för att höra mig för så hade de haft svaret hos sig ett tag. Jag kände mig mer eller mindre som ett nervvrak. Jag studerade Moa i minsta detalj så det till slut satte sig på hjärnan. Jag var fullständigt säker på att hon hade ett kromosomfel. När vi fick veta att det inte var så föll en tung tung sten från mitt hjärta.
Och än är det inte klart på länge. Minst två operationer som vi vet om väntar inom en nära framtid.
Vi försöker inte hindra henne från att göra någonting som hon själv vill, för att på något sätt överbeskydda henne från sådant som hon kan ha/få svårt med. Det är bättre att hon får testa och upptäcka själv vad som funkar och inte. Och visst har det hänt att det är uppstått både besvikelse och frustration en del gånger. Men i stort sätt går det mesta att genomföra på hennes sätt. Och hon är duktig på mycket som jag har trott skulle bli näst intill omöjligt. 
Hon klagar sällan, hon ser fram emot varje sjukhusbesök, samt tycker det är roligt att bli sövd. I mina ögon är hon en sann kämpe och tapper ända ut i fingertopparna.
På torsdag är det dax för nya botoxinjektioner för femtielfte gången, jag har faktiskt tappat räkningen. Huvudsaken är att vi nu vet att det fungerar.
:O) 

8 kommentarer:

 1. Godmorgon vännen!
  Vilket fantastiskt inlägg du gjort. Fantastiskt i den bemärkelsen..att du såå väl beskriver din känsla för denna fantastiska dotter!!!
  Visst är barn fantastiska..dom finner sig i det dom blir utsatta för..och klagar sällan!!
  Tänk om vuxna..kunde ta till sig lite av det!!
  Jag hoppas för Moas skull.att dom forskar vidare och kommer fram till en så bra lösning som möjligt för henne!!
  Ha en mysig dag!! Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Vilken tjej hon är din Moa!
  Hon är verkligen en käpe!
  "roligt att bli sövd" hi hi hi.....

  Just det hon är unik, inte så konstigt att jag kände nått speciellt när hon och jag träffades:)
  Hoppas vi alla ses någon gång:)

  Du skriver så himla bra Katarina!!

  Ha en fin dag!
  Kram, Eva

  SvaraRadera
 3. TUSEN TACK snälla ni :O) Jag blir så varm, glad och rörd. Det bertyder mycket det ni skriver ska ni veta. Kramar om <3 Katarina.

  SvaraRadera
 4. Vilken kämpe hon är din fina dotter.
  Det är inte lätt att vara förälder alla gånger. Men barnen lär en massor om livet.

  kram
  strömma

  SvaraRadera
 5. Goa Moa kommer att klara sig hur bra som helst i livet. Inte minst med stöd av föräldrar som du. Jag tror att barn och föräldrar lär sig leva med och klara av de situationer man ställs inför.

  Och hade hon haft ett kromosomfel hade hon varit samma fina tjej ändå. Och du hade varken varit mer eller mindre orolig och engagerad än du är idag. Tro mig! Jag vet :)

  Kram!

  SvaraRadera
 6. Jag vill verkligen tacka er för era kommentarer :O)
  Allt har gått bra i dag. Vi kom in snabbt och allt var överstökat på ca. 3 timmar. Kram Kram :O)

  SvaraRadera
 7. Jag fick tårar i ögonen när jag läste hur du beskriver Moa och din/er kärlek för henne :) Hon är unik, en go tjej som kommer att klara av livet galant :)

  Kram/Carina

  SvaraRadera
 8. Vilka härliga ord Carina :O) Kram!!!

  SvaraRadera