Leendet du sänder ut vänder åter till dig
torsdag 10 december 2009

Jag har en bok.
I den står det så här: Så länge vi tror på all information som sköljer över oss och dessutom sprider lögnerna, fördomarna och missuppfattningarna vidare så är vi lätta byten för de som vill manipulera oss. Så det gäller att tänka själv. Och ha en sunt skeptisk inställning till allt man hör och allt man läser.
Boken heter: Allt dina vänner trodde dom visste men som faktiskt är alldeles FEL!
Jag tänkte delge er några av dessa felen (i mellanåt) och så får ni bilda er en egen uppfattning.
Och och men
"Och" och "men" är två ord som man inte får börja meningar med
Fel!
Det där är en av alla dessa underliga språkregler som lärare av någon anledning lurat i sina elever i generationer. Förbudet har ingen grund i historien eller i litteraturen, för så länge vi haft ett svenskt skriftspråk har vi meningar med Och och Men.
I bibeln som genom århundraden varit rättsnöre för det svenska skriftspråket, börjar var och varannan mening med Och. August Strindberg och andra författare har heller aldrig dragit sig för att inleda meningar på det viset.
Sedan många år är språkexperterna överens om att det är helt okej att börja meningar med ord som och och men. Även om man naturligtvis inte ska starta varje mening på det sättet.
Språkpoliser brukar också tycka att alla meningar ska vara "fullständiga" alltså innehålla både subjekt och predikat. Inte heller den regeln brukar läsvärda skribenter ta alltför bokstavligt.
Ha en bra dag!
:O)

2 kommentarer:

 1. Skulle man hela tiden tänka på hur man säger det som ska sägas, då vågade man nog inte öppna munnen.
  Huvudsaken är nog att man inte går an som en "domedar" när man samtalar med någon.
  Hyffs och vett och vanligt bondförnuft kommer man långt med.

  kram
  strömma

  SvaraRadera
 2. Så är det ju :O) Jag håller med dig Strömma.
  Det skulle vara tråkigt om man alltid skulle vara så ordriktig. Så är det ju när vi skriver också. Det är huvudsaken att man förstår det som sägs och skrivs.
  Hoppas att du får en riktigt trevlig helg. Kram Katarina.

  SvaraRadera