Leendet du sänder ut vänder åter till dig
måndag 28 september 2009

Vad glad jag blir att det anordnas en anhörigvecka (i Östersund) för det behövs verkligen. Tänk vad värdefullt och uppskattat det ska vara att få träffa andra som står i samma situation som en själv. Det finns fler anhörigvårdare än vad man kan tro som vårdar sin partner i hemmet.
De gör ett otroligt arbete i ensamhet och de behöver allt stöd och uppmuntran de kan få då många blir isolerade till hemmet.
För anhörigvårdare till alzheimersjuka blir det som att få ta hand om ett barn. För att kunna uträtta ärenden behöver de någon som kommer och vaktar den sjuke(a).
Jag har pratat med anhörigvårdare som inte får sova på nätterna och de som måste duscha tillsammans med henne/honom för att de överhuvudtaget ska få dem att duscha.
Jag förstår att de vill vårda sin man eller hustru hemma då de levt ett långt liv tillsammans. Samvetet säger heller ingenting annat då man säkert även har avgett löften till varandra.
Men jag kan som står på sidan om undra till vilket pris när det finns hjälp att få? De riskerar sin egen hälsa och att köra slut på sig själva när de flesta har kommit upp i en ålder då man inte orkar lika mycket som förr.
Det skär i mitt hjärta när två personer som har planerat och sett fram emot pensionen och äntligen ska få vara tillsammans, men i stället så blir någon av dem sjuk. Och vad jag förstår så är det inte ovanligt att det blir så. Det är så tragiskt så det finns nästan inga ord för det.
När man skulle få all tid i världen tillsammans och göra allt det där man har drömt om.

2 kommentarer:

 1. Erfarenhetsmässigt säger mig något - planera mindre och lev mer i nuet! Vi vet aldrig vad morgondagen har att bjuda - på gott och ont.

  Var det inte du som skrev att "vi ofta är på väg och längtar någon annanstans"? Vi får träna på att leva idag!

  Fint du gjort hemma!! Själva har vi totalkaos - intalar mig att vi "levt för dagen" i stället =)!

  Kram
  Anneli

  SvaraRadera
 2. Jag ska verkligen sträva efter att leva i dag, men jag vet att det är lättare sagt än gjort.
  Jag försöker hämta andan på kvällen när jag är hemma med familjen och ta vara på den tiden vi har tillsammans. Kram till dig Anneli.

  SvaraRadera