Leendet du sänder ut vänder åter till dig
måndag 2 september 2013

Jag kan ju som vanligt inte låta bli att reflektera över saker och ting.
Jag är säkert obekväm för vissa, men det kanske gör att någon får upp ögonen och får sig en aha upplevelse i alla fall.

Jag fick mig en tankeställare när jag tittade på Sveriges bästa äldreboende i torsdags.
Jag har tänkt på det förut in real life, men ny blev det mera påtagligt hur många av personalen det är som inte bryr sig om eller är mera måna om sitt utseende.
Jag tycker att det ser ut som att de har resignerat. De är gråa och tillintetsägande. 
De har inget smink, de fixar inte till håret och på många av dem så sitter blusarna som korvskinn.
Jag får uppfattningen om att de inte tycker att det spelar någon roll eller att de helt enkelt inte orkar bry sig.
Jag tänker i första hand på de äldre som ska se dem så varje dag men även på hur deras anhöriga uppfattar personalen.

En annan sak som jag reagerade över var att de var en sådan negativ stämning och pessimism bland personalen, inte minst de yngre. 
Sådant är svårt att vända om de inte är någon som tar itu med det och till och med kanske måste peka med hela handen.
Jag talar av egen erfarenhet. 

Jag brukar bara gå till mig själv hur jag vill bli bemött, och hur jag vill bemöta andra.
Alla vet att ett leende eller beröring betyder så oerhört mycket, inte minst när det gäller äldre personer.
Jag tycker att de berikar mitt liv med så mycket positiv energi och de är oftast så otroligt tacksamma för all hjälp de kan få, så just därför vill jag ge dem all min omtanke och omsorg som jag kan ge. 
Kan jag få dem att le eller skratta så mår jag också bra. Och kan jag hitta det där lilla extra som jag vet att de tycker om så gör jag gärna det. Det är inte betungande snarare tvärtom.

Jag hoppas verkligen att dessa människor ska få känna lika mycket arbetsglädje som jag gör på mitt arbete. 

:O)

8 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med dig.....tänkte också lite så när jag såg programmet samtidigt som alla måste få vara som dom vill.
  // Britta

  SvaraRadera
 2. Bra du skriver.
  Ha en fin vecka.
  Kram
  Hanna

  SvaraRadera
 3. Vad du skriver klokt,kan bara hålla med om hur viktigt det är t.ex vi bemötandet med andra människor. Bara att gå till sej själv " hur vill jag själv bli bemött? Kram till dej

  SvaraRadera
 4. Hej! instämmer till stor del!däremot är detta penga tjat så trist..aldrig finns det till mera personal o chefen tog väl i deras trivselkassa för att piffa upp matsalen..hos oss jobbar i (hemtjänst) har vi fått tids loggning hos varje vårdtagare där mäts tiden och vi finns uppkopplade i data system så vi verkligen är på plats och stannar tiden ut! och alla som arbetar med människor vet att allt kan hända..i bland tar en sak 5 minuter nästa gång 35..efter dagsform!men jag är verkligen glad i de gamla o pysslar o donar!sån är jag..oj hade kunnat skriva hur långt som helst..men stannar här.Tror du förstår hur jag menar!kram Jessica

  SvaraRadera
 5. Som vanligt skriver du så fint och klokt och självklart håller jag med dig..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 6. Alltid lika klok i dina inlägg. Men som tidigare chef så har jag sett "den andra sidan" av medarbetare. Tristess, otrivsel inte bara i arbetet utan även i sin hemsituation. Det är så lätt att säga att det är arbetets fel - då behöver jag inte ta itu med min egen situation. Nej - alla har vi ett eget ansvar över vårt liv och vår situation. Jag förstår att man kan fastna i en situation, men då får man också lov att skilja på fritid och arbete, skilja på sak och person. Väldigt enkelt att skylla på chefen om jag mår bra! Ha det så gott och många kramar / Lisbeth

  SvaraRadera
 7. Så klart menar jag i sista meningen att om jag inte mår bra så är det enkelt att skylla på chefen! Kram igen

  SvaraRadera
 8. Någon skrev"men dom måste ju få vara som dom vill".Hemma ja!Men i arbetet handlar det om att ha ett vårdat yttre som också skrivaren av bloggen påpekat och det tycker jag är självskrivet när man vistas bland människor.Det betyder inte att man ska gå omkring som en modedocka men vanlig hygien och ombyte av kläder(lite hum om vad man passar i)ock framförallt kunna bjuda på ett leende emellanåt har stor betydelse i umgänge med människor oavsett ålder.

  SvaraRadera