Leendet du sänder ut vänder åter till dig
torsdag 22 december 2011

Sötost

Go´kväll kära vänner!
Dan före dan före doppare dan.
I kväll har jag kokat sötost så det står härliga till. Det är liksom pricken över iét på julbordet, tycker jag.
Jag längtar att få avnjuta detta med en klick grädde till.

2 liter mjölk
3 dl. grädde
1-2 hel kanel
2 ägg
1 dl. sirap
2 msk.
1 msk. ostlöpe

Koka i hop mjölken och grädden samt kanelstången till ca. 1 liter, räkna med att det tar minst 1 1/2 timme. Rör då och då och håll koll så att det inte kokar över. När det börjar vara klart ska mjölken ha en gulaktig färg. Ta av kastrullen från spisen och tillsätt ägg, sirap, socker och ostlöpe. Du kan med fördel droppa i några droppar till av ostlöpen.
Smörj 2 aluminiumformar. Slå ner blandningen, drygt halva formen så att det inte puttrar över.
In i ugnen på 175 grader i ca. 1 timme.
Låt svalna.
LYCKA TILL!!!
:O)

7 kommentarer:

 1. Vad himlans gott med sötost. Nu är det många år sedan jag gjorde det. Mycket gott som sagt. Men det tar sin tid att skrura kastrullen ren sen *ler*.

  kram
  strömma

  SvaraRadera
 2. Vad gott det låter, det måste jag prova framöver, ville göra nu men har inge ostlöpe, julafton i morgon, så det får bli sen nån gång, men tack för receptet, och God Jul. Kram Mimmmi

  SvaraRadera
 3. Tack detsamma Mimmi :O) och hoppas att du tycker om det när du gör det. Kram Kram :O)

  SvaraRadera
 4. Jag älskar också sötost, fast mitt recept är en aning annorlunda. Sötost är ett måste på mitt julbord, men jag äter den som pålägg i mjukstutar, det fick jag lära mig av en tant från Öjaren för många år sen. I år kokade jag den i en tefalkastrull och sen var det inga som helst problem att diska den!
  Margit

  SvaraRadera
 5. Jag googlade jämtländsk sötost och hamnade hos dej:) Har tittat lite i din blogg, kul och läsa om hur du har det och att och du verkar ha det bra. Just nu står sötosten i ugnen, har tjuvsmakat lite och den verkar bli kanon, pricken över i på julbordet:) Tack för receptet och ha en god jul :)
  //Marie Forsberg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt Marie, det var så lite, det är bara kul att du ville pröva mitt recept och att du kommenterade. God Jul själv. Kram Katarina :O)

   Radera
 6. Tackar för receptet kommer att bli en hit på julbordet imorgonkväll (har julbord i vårat Gårdsvärdshus) O God Jul på dig Kram Höglunda Gård Svenstavik "Kristina"

  SvaraRadera