Leendet du sänder ut vänder åter till dig
måndag 19 september 2011

Här bor jag

Det är lätt att man blir hemmablind, man ser inte allt det vackra....

Inspirerad av andra trevliga bloggare som visar sina läsare runt i deras omgivning, har jag beslutat mig för att visa er Mitt vackra Strömsund. Det är här jag bor och det är här som jag är uppvuxen.
Informationen har jag bla. hittat på Wikipedia.
Strömsund är ett samhälle i Jämtlands län med ca. 4000 invånare (12 172 i kommunen) .
Vi börjar vid Strömsundsbron. Bron var sensationell när den byggdes, den var då den första större moderna snedkabelbron i världen. Strömsundsbron invigdes den 27 september 1956.
 När du kommer och åker E 45:an från Östersund åker du över Ströms Vattudal. Sjön är 12:e största sjö med en yta av 183 Km2. Den sträcker sig från Kvarnbergsvattnet i norr, till Russfjärden i söder där den rinner ut i Faxälven.
På vänster sida av bron kan man se detta vackra hus som nyligen är upprenoverat. 
På höger sida av bron ser man vår vackra hembygdsgård och Jätten Jorm (ovan) från filmen Dunderklumpen, från 1974, som är skriven av Beppe Wolgers. Filmen har hämtat inspiration från det Jämtländska landskapet då både Jätten Jorm och Dunderklumpen bär namn som kan knytas till trakten kring Strömsund.
Beppe Wolgers änka Kerstin Dunér öppnade 1999 ett Beppemuseum på Öhn, strax utanför Strömsund, där Beppe verkade och hade sitt sommarställe från 1968. Museet skildrar hans liv och verk, och drivs sedan 2003 av dottern Camilla Wolgers.
Ströms kyrka
Grundläggningen skedde år 1823. Därefter avstannade arbetet nästan helt i många år pga många missväxtår och flera andra orsaker. Först 1844 upprättades kontrakt, och byggandet kom i gång våren 1845. Kyrkan stod nästan färdig i slutet av 1846, och började användas i december samma år. Den invigdes formellt den 5 september 1847.
Grand Hotell byggdes 1909.
På väggen intill vägen på höger sida (i första rondellen) kan man se denna målning av ångaren Virgo.
Bredvid står det skrivet om ångaren.
Klicka på bilden om du är intresserad av att läsa vad det står.

Strömsund kallas även för Flata. Det platta området framför kyrkan kallades i äldre tid för Strömsflaten, och var Ströms marknadsplats. Den gamla flaten utgjordes av de centrala delarna av de ingående byarna Bredgård och Näset. Numera åsyftas hela tätorten Strömsund i benämningen som har kommit att bli Flata. Det uttalas som exempel handflata.

Fortsättning följer....
:O)

8 kommentarer:

 1. Hej!!
  Åhh så kul att få följa med på en rundvandring!!
  Alltid intressant att få veta lite mera...!!
  Jag känner så med vissa av er..att jag just vill veta var ni bor och lite om er själva. Tycker det är så kul..då känns det ännu mera som om man känner varandra!!
  Ser fram emot forts...:)
  Ha en fortsatt underbar måndag!!!
  Kram Annika

  SvaraRadera
 2. Vad roligt att se lite bilder från hemtrakten.
  Håller med dig om att man ofta blir hemmablind.

  kram
  strömma

  SvaraRadera
 3. Ja, jag håller med....Vackra Strömsund!
  Nu har jag ju bara sett dina bilder här men förstår att det finns mycket mer fint att se!
  Vad roligt att få veta det där om Beppe:)
  Den där filmen Dunderklumpen var ju lite speciell.
  Vet att min son inte gillade den, han tyckte alla var så konstiga;)

  Jamen visst är det lätt att bli hemmablind.
  TACK för visningen:)
  Ha en fin dag där i vackra Jämtland
  Kram Eva

  SvaraRadera
 4. Hejsan

  Strömsund verkar vara mycket fint. Vi får sätta det som resmål en semester. Jorm såg verkligen stor men lite smått klurig ut...haha.

  Det är alltid kul att se vyer från olika städer och ja duhar rätt. Vi glömmer oftast hur fint vi har i vår egen omgivning. Vi söker oss till utland och annat för att få upplevelser och nya miljöer, när dom egentligen finns runt knuten. Det är inget fel i att resa utomlands men man får inte glömma det man själv har.....

  Lasse Åberg skriver i en av sina "sällskapsresrfilmer" att vi svenska åker inte till något, utan från något....det stämmer ju.

  SvaraRadera
 5. Vad härligt med lite Jämtland..
  Jag har en f.d. arbetskamrat (pensionär nu).Tor Naurin heter han och han har ett hus där uppe någonstans. Strömsund är väl inte så litet så du vet nog inte vem han är men om du skulle veta det måste du hälsa till honom när han kommer upp till våren..

  Kram Maidi

  SvaraRadera
 6. Hejsan!

  Oj, vad vi känner igen oss! Efter en lång bilresa är vi framme vid den vackra bron, jätten Jorm, hembygdsgården och kyrkan. Då känner vi oss som hemma, för då har vi inte långt kvar till er.
  Nyjämtarna i Rp

  SvaraRadera
 7. Tack för rundvandringen i din fina stad!

  SvaraRadera
 8. Oj! :O) Vad roligt med så många positiva reaktioner på mitt inlägg. Jag ska göra mitt yttersta att fortsätta resan i bilder från Strömsund. Kram Katarina.

  SvaraRadera