Leendet du sänder ut vänder åter till dig
måndag 9 november 2009

Vem ska man tro på?

Läst i Vi föräldrar Junior nr. 4
Citerat:
Enligt Olle Johansson som är docent i neurovetenskap på Karolinska institutet inser vi inte hur farlig strålningen från mobiltelefonerna egentligen är för våra barn.
Han säger att de vet att det finns ett möjligt samband mellan mobilstrålning och olika cancerformer, men det är inte de effekterna som är allvarligast. Hos barn och ungdomar verkar strålningen ge förändringar på immunförsvaret, fertiliteten och hjärnan med bland annat inlärnings och koncentrationssvårigheter som följd. Hälsoeffekterna blir än värre när vi utsätts för flera strålningskällor ex. micro, dator och trådlös telefon i kombination med mobilen. Färska studier från USA visar att repetitiv strålning allvarigt skadar DNA-molekylen i vår arvsmassa.
Enligt strålsäkerhetsmyndigheten innebär det inte någon risk ur strålningssynpunkt att barn har mobilen med sig jämt, eller ens att de sover med den på natten. Mobilen skickar signaler när den används (sms el. ringer), däremellan skickar den bara korta signaler då och då för att hålla kontakt med närmaste basstation.
Råd: Skicka textmeddelande i stället för att prata.
Som förälder, begränsa samtalens antal och längd.
Undvik att prata i mobilen där det är dålig täckning. Vid dålig täckning måste mobilen öka sändareffekten.
Det är inte konstigt att man som förälder blir förvirrad.
Jag känner mig ändå glad att barna inte har börjat visa något större intresse för att ta med mobiltelefonen överallt.
Jag tycker det är en trygghet om de är ute och jag kan slå en signal för att kolla att allt är ok.
Det känns som det är på en lagom nivå.

6 kommentarer:

 1. Det här kan säkert vara en tickande bomb. Vi har ju gjort oss beroende av mobiler och datorer. Visst känner man oro över all denna strålning som alla utsätts för.
  Kram Gun

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det är mer allvarligt med mobiltelefoni än vad vi tror. Det finns inga långtidsdata för mobilstrålning (av naturliga skäl, de har inte funnits så länge)och därför ska man vara återhållsam - vilken förälder skulle förlåta sig själv om barnen får konsekvenser av detta längre fram i livet?? Det är samma sak med vaccinet som figurerar nu - det finns inga säkra studier gjorda på preparatet! Hur törs man då ge det till sina barn??
  Kram från grannen

  SvaraRadera
 3. Ja det känns minst sagt oroväckande. Detta är kanske bara toppen på isberget???
  Men visst får man sig en tankeställare.
  Katarina

  SvaraRadera
 4. Har själv alltid varit skeptisk till mobilerna. Försöker använda headset vid längre samtal och barnen får bara ha mobil vid speciella situationer och annars för sms.

  Det är väl så, att den som lever får se...

  SvaraRadera
 5. Snart är vi väl självlysande av all stråling som är *ler*.

  Kram
  strömma

  SvaraRadera
 6. Ja fy, eller så blir vi som Hulken.
  Skämt å sido, jag tror att vi måste ta detta seriöst och på största allvar. Det är lätt att inte tänka på det när vi inte kan se det (strålningen). Kram Katarina.

  SvaraRadera