Leendet du sänder ut vänder åter till dig
söndag 8 november 2009

Lär så länge jag lever

Den här veckan har inneburit en massa nyintagen information genom ett antal föreläsningar som jag har fått förmånen att ta del av på folket hus genom arbetet.
Först ut var Jenny Åkerman (musik och röstpedagog, http://www.audiva.se/start.html) som pratade om minnesträning.
Sedan lyssnade jag på två inspiratörer för anhörigstöd i länet. Det har utvecklats ett it-baserat stöd som kallas action för att ge information, utbildning, råd och stöd i det dagliga livet och ska bidra till att minska ensamheten och isoleringen i hemmet för många anhörigvårdare och den som de vårdar.
Sedan fick vi se en film om demens, Gipsmössan-när minnet sviker. Denna film i motsats till andra demensfilmer som jag har sett fick vi följa två damer som delar med sig av sina erfarenheter om hur det är att leva med en demenssjukdom.
Efter det fick vi ta del av Maria Stenmarks föreläsning om hundar i vården.
Och inte nog med det så fick jag lyssna på geriatrikern och professorn Yngve Gustavsson vid Umeå universitet i går em. En man som verkligen brinner för äldres väl och hälsa. Det som kändes mest skrämmande av allt det han sa är att största boven till många äldres ohälsa är alla biverkningar som alla mediciner ger som de äter. Och att läkarna inte tar reda på orsaken till symptomen. De kan få en medicin utskriven som spär på symptomen och därmed höjs dosen hela tiden fast kroppen inte kan bryta ner den nog snabbt pga. av åldranet. Det blir en ond cirkel. Det händer att mediciner tagits bort helt och hållet och personen har blivit i det närmaste helt frisk.
Jag konstaterade att man inte kan lita på läkarna till 100%, och att man inte ska äta en massa mediciner utan att ta reda på biverkningarna.
Mitt mål är att hålla hälsan i behåll tills jag dör knall och fall.
:O)

3 kommentarer:

 1. Hejsan.
  Verkar ha varit en bra föreläsning. Kunde tyvärr inte vara på den.
  Håller med dej om medicinerna. Har själv varit med och sett vad vissa mediciner gör alltför fel för vissa.
  Därför anser jag att de ännu inte vet vad det händer med svininfluensavaccinet som är så omtalat idag. Jag menar att det inte är väl utprovat än. Vad kan det vara för biverkningar som kommer senare??
  Ingen vet.....Jag vet att jag inte tar vaccinet för svininfluensan. Kommer inte att låte mina barn ta det heller. Tänk bara hur det blev med nevrosedynet....jag vill bli mormor till friska barn jag.....Vore kul att höra vad DU anser om detta...

  SvaraRadera
 2. Hej Hej!
  Jag har beslutat mig för att inte vaccinera mig och barna. Jag tror inte att Gunnar ska vaccinera sig heller. Dels för att vi inte tillhör någon riskgrupp och dels för att jag anser att influensa har vi haft i alla tider. Denna har blivit alldeles för uppsjåsad och förstorad så folk vet varken ut eller in. Sedan blir jag lika frågandes och skeptiskt som du till vilka biverkningar som den kan ge.
  Jag känner mig faktiskt glad att jag står fast vid mitt beslut trots alla påtryckningar från andra som försöker påverka och ifrågasätta om mitt beslut är rätt.
  Dessutom så tror jag i längden att det inte är bra att vaccinera oss för allting. Däremot tror jag att det kan stärka immunförsvaret att bli sjuk ibland.
  Vänligen Katarina

  SvaraRadera
 3. Tror egentligen som du om vaccinationer och mediciner (även om jag vaccinerade mig lite impulsivt för någon dag sedan). Och leva fullt ut ända tills man dör knall och fall hänger jag med på ;-) Kram

  SvaraRadera