Leendet du sänder ut vänder åter till dig




lördag 14 november 2009

Äppelkaka med citron och kardemumma

Länge sen sist va?
Här kommer i alla fall ett helt nytt recept
125 g smör el. margarin
1 1/2 dl. socker
1 tsk. vaniljsocker
1 citron, rivet skal
2 ägg
2 1/2 dl. vetemjöl
1/2 tsk. bakpulver
2 msk. mjölk
Fyllning och garnering
3-4 medelstora äpplen
1 tsk. kardemummakärnor
1 msk. strösocker
1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca. 24 cm. i diameter, med matfett.
2. Smält smöret/margarinet och låt det svalna.
3. rör matfettet med socker, vaniljsocker och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och rör mellan varje. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
4. Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten, Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över smeten/äpplena.
5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 30-35 minuter.
6. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljvisp eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.
Göttare än göttast!
:O)

1 kommentar:

  1. Hejsan!

    Jag har också prövat detta receptet med lyckat resultat.Den är toppengod!!! Med vaniljsås eller glass smakar det himmelskt.
    Kram Gun

    SvaraRadera