Leendet du sänder ut vänder åter till dig
söndag 4 oktober 2009

Oroande!!!

Föregående inlägg ledde mig osökt in på ett allvarligt och viktigt ämne.
Jag läste nämligen i senaste Vi föräldrar Junior om att många barn vägrar att gå på skoltoaletten.
Jag citerar ur artikeln:
Studierna visar bland annat att skoltoaletterna ofta har våta, ostädade golv och osäkra lås. Ofta saknas toapapper och tvål och det hör till vanligheterna med urin eller avföring på golvet och/eller på toasitsen.
Ur hälsosynpunkt finns risker i fall man regelbundet har för vana att gå och hålla sig hela dagen. Det kan leda till funktionsstörningar som att börja kissa på sig eller förstoppning. Eller så skyndar man sig på toan och tömmer inte blåsan ordentligt vilket är en grogrund för bakterier och kan leda till urinvägsinfektion.
Förutom att barnen upplever toaletterna som smutiga kan det kännas pinsamt att gå på toa, man oroar sig för att inte få vara ifred på toaletten, att någon ska rycka i dörren eller pilla upp låset.
De som undviker toaletten anger även skäl som: Rädd att någon utanför kan höra när jag kissar och de andra kanske tror att den äckliga lukten kommer från mig.
Även lärarnas attityd gentemot elevernas toalettbesök har betydelse. En del lärare har regler som att barnen inte får gå under tex. en genomgång. Väntan kan därför bli lång.
Barn har berättat under studien att toalettbesök känns som något privat. Det är ingenting man pratar högt om.

Jag minns att det var på detta sätt redan när jag gick i skolan och tydligen har inte mycket hänt på alla dessa år.

Detta är ett dilemma tycker jag.

3 kommentarer:

 1. Håller med dig som jag nästan alltid gör. har ju själv haft/har barn med denna problematik och tycker inte att man får den riktiga förståelsen, som man skulle vilja.. Hoppas de läser tidningen eller din blogg och börjar tänka i nya former.. Hoppas ni har det bra i sketvädret..Man blir så less... Kramelikram

  SvaraRadera
 2. Jag glömde ju skriva att det var från mig.. Så nu skriver jag kramelikram Mia

  SvaraRadera
 3. Ja det där känner man ju igen. Mikael och Joakim kissade bara på skoltoan eftersom man kunde stå. Det andra gjorde man när man kom hem el. så gick de hem på någon rast för att gå på toa.Inte bara för att det var snuskigt där utan för att det var en så stor glipa öppet från golvet så att man inte kunde känna sig så privat man önskar. Hemskt !! å inte verkar det bli bättre heller...

  Kram StorSyss

  SvaraRadera