Leendet du sänder ut vänder åter till dig




måndag 29 juli 2019

Bröllopspresent!

Redan klockan 9 i lördagsmorse hämtade vi upp Peter och Carina, och styrde bilen mot Bjärtrå, några mil från Sollefteå.
Där ligger High coast whiskey fd. BOX.
I fjol var jag och Tomas dit tillsammans med Maria och Mattias.
Samma dag som Peter och Carina gifte sig.
Vi skulle på GES på Skuleberget.
Då hann vi inte med någon visning.
Så när vi gav dem en utflyktsdag i bröllopspresent så kom tankarna på att åka dit tillsammans.
Vi kom dit i god tid innan visningen, så vi skulle hinna fika.
Vi satt i skuggan, för det var rejält varmt.

Detta ställe ligger så otroligt fint intill Ångermanälven.
Många åker dit för att äta och dricka eller på konferens.

Det kanske inte syns så bra, men det hänger glas i den konformade hållaren i taket.
Den hade varit häftigt som lampa.

Kl 13 drog visningen i gång.
Vi fick en otroligt duktig guide som kom från trakten.
Fast jag inte dricker whiskey själv så var det otroligt intressant.
Hon berättade hur allting startade och hur hela processen från korn till whiskey går till.
Mycket fascinerande hur man har kommit fram till hur de ska få fram just denna whiskey.
Det är en hel vetenskap.
Whiskeyn lagras i 3 år och 1 dag.
Varannan månad gör den en rökig och en icke rökig whiskey.
Och hur de tar tillvara det som blir över.
Alla som ville fick smaka på råspriten på 60% som hon tappade upp från pumpen med blå slang.

I detta lagerhus förvaras både privatägda tunnor och det som säljs på systemet.
Tunnorna är gjorda på enbart ek.
De köper sina tunnor av en tunnbindare som kallar sig för Thorslundkagge.
Hon berättade att de använder sina tunnor två gånger.
Det är inte åren som whiskeyn lagras på som gör den bättre.
Hon jämförde tunnorna med en tepåse.
De använder inga tillsatser.

Detta är den första tunnan med whiskey som var klar att drickas.
Men just denna blev inte bra. Så efter det har det hänt mycket för att förbättra den.

Det planeras att byggas 2 st lagerhus till inom kort.
Det har ökat sin produktion till det dubbla.
De säljer 80% i Sverige och 20 % till utlandet. Främst till Taiwan.
De behöver aldrig vända på tunnorna eftersom årstiderna sköter det med temperaturväxlingen.
De tar vattnet från Ångermanälven som alltid är mellan 1-4 grader på botten året runt.

Peter, Carina och Tomas provsmakade tre olika whiskeyn efteråt.

Middagen åt vi i Sollefteå.
Det var Nipyrans sista dag, så det var mycket folk i farten.

Chess hade det bra hemma med Gunnar, Lena och barnen.
Han fick både bada i Strand och åka båt.
Vilket vi är mycket taxsamma för 😉😄

I går kom Lena och Jonas och hälsade på.
Vi satt ute och åt, drack lite bubbel och bara umgicks.
Vi insåg att det var ett helt år sedan sist vi sågs.
Paviljongen skyddade bra i värmen.

Vi är privilegierade med goda och fina vänner.
En mycket trevlig och bra helg på alla sätt och vis.



I dag regnar det. Välbehövligt för gräsmattan och växterna.
Perfekt bloggarväder.
Jag har semester 😄

Inga måsten, inga krav.
:O)

2 kommentarer:

  1. Hej vännen!
    Så vacker där ni var och vilken mysig resa, och alltid trevligt att hitta på någonting! Jag gillar whiskey och har många ggr funderat på att gå på provning!
    Vädret ja..har varit varmt även här, men jag älskar ju sol och värme så det har passat mig så bra!
    Fortsätt att njuta av din semester och ha det så bra! Kram Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket Annika :) Jag har en vecka kvar på semestern.
      Jag hoppas på fortsatt fint väder. Älskar också solen, värmen och ljuset. Kram Katarina.

      Radera